13 yıldır siyasetin içindeyim . 1999 da Aydın ‘ da 1 . nci parti olan DSP ‘ nin merkez İlçe Yönetimin de görev yaptım . Sol ideolojiyi 1970 li yıllar da ülkenin içinde bulunduğu siyasi ortamın etkisiyle sıcak bakıyordum ve içinde bulundum .
O Yılların ideolojisi ülke çıkarları ve ezilen , sömürülen emekçinin haklarını kollamak gençliğin ideolojisiydi . Bu gün ise malum ?
Sol sayısız ideolojik fraksiyonlara bölünmüştü . Amaç aynıydı ancak uygulama yolları ayrıydı . Ulusal solu ve evrensel solu savunan CHP halkın umudu ve emperyalizme karşı mücadele de taviz vermemesi halkın beklentilerine cevap vermesi sol için cazip tek partiydi . Varoşların , memurun , emeklinin , köylünün , işçinin , gençliğin sorunlarına eğilmesiyle , ideolojisini korumasıyla o yıllar da liderinin ismini dağlara taşlara yazdırmış bir umuttu . Emperyalizme kafa tutan , geçit vermeyen soldu . Aynı ideoloji devam etmekte muhakkak ama bu gün Emperyalizmi sayın Başbakan telaffuz etmekte .
Ya bu gün sol . Bölünmüş parçalanmış halde . Toparlayıcı liderlerin olmayışı bu bölünmeyi artırarak devam ettirmiştir .
Bu bölünme de emperyalistlerin oyunlarını da ilave edersek bu günkü durum daha iyi anlaşılacaktır .
2011 seçimlerini yaşadık . Kaç sol parti vardı bilemiyorum . Kime yaradı .
Bunun hala bilincinde değillerse çok hüsran yaşayacaklardır .
Kökeni Milli Görüşten gelen bir partinin solun bünyesin de olan tabanını çekebildiyse idarecilerin liderlerin oturup düşünmesi gerekir .
Türkiye Cumhuriyetini kuran partiye bu ülkenin ve halkın ihtiyacı var. Bugün ideoloji ve ilkelerinden uzaklaşmış görünse de . Kaybettiği tabanını toparlama olası . Bunun için halkın içinden gelen yönetimler şart .
Ülkede seçim yaşanıyor , solun büyük partisi CHP gücüne güç katmayı düşünmüyor . Deneyimli sol siyasetçilerden yararlanma yolu tercih edilmiyor . Acaba koltuk kaygısımıdır bilemiyorum . DSP , İşçi partisi ve diğerleri ayrı ayrı adaylarla bölünmenin tarafları.
Karşılarındaki gücü küçümsemenin bedeli seçim sonuçlarıdır .
Ekonomide , dış siyasette başarısızlığı her kesimce dile getirilen AKP neredeyse oyların tamamını alacak .
Siyasi yapılanmayı bir aile ve vakit geçirme yeri olarak gören , anti demokratik zihniyetin yıllar süren egemenliği ve lider sultasının sürdürülmesi başarıyı engellemiştir . Anti demokratik siyasi partiler yasası ve siyasi yapılanmadaki yandaşlık anlayışı da bir gerekçedir .
Siyasette deneyimsiz ve tabanından gelmeyen yönetimlerin partilere verebileceği ne olabilir .
İlimiz de siyasi partilerin yapılanmasındaki düzen ve gerçekçilik kuvvetin Simgesidir . İlin sorunlarını bilmekte yönetimlerin görevidir . Halkla iç içe olmak bütünlüğü ve başarıyı getirecektir .
Kanımca Aydın ‘ da bunu gerçekleştiren sadece AKP . Tabi bunda ekonomik bir sorunlarının olmayışı etkendir . CHP de seçimlerde Milletvekillerinin belirlenmesi , delege yerine üyelerle yapması bir gelişmedir .
DSP 1999 başarının etkisinde hala . Aynı kadro ile ne yapabildikleri son seçim de görüldü.
( Aydın DSP ‘ de gelişmeler olduğunun duyumunu aldım. Seçim öncesi yapılması gerekenler için geç de olsa tabana iniliyor galiba . Günler neler gösterir bilinmez .Göreceğiz gelişmeleri ve değişimi . )
Aydın ve Ülkemiz de siyaset ve siyasetçiler daha sonra ki yazılarımda da işlenmeye devam edilecektir.
Saygılarımla .
www.aydinozel.com Mehmet TÜRKİŞ